Site icon Nedir ve Nasıl

Hamilelikte Grip Ve Grip Aşısı

Hamilelikte Grip Ve Grip Aşısı

Hamilelikte grip ve grip aşısı: Her yıl kış aylarından önce bir çok kişi gripten korunmak amacıyla grip aşısı yaptırmaktadır. Ancak grip, influenza virüsünün bir etkenidir ve salgın hastalıklara sebebiyet vermekte ve sıklıkla form değiştirmektedir. Boğaz, nefes borusu, akciğerler ve buruna yerleşebilen bu virüs, zatürre gibi ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir. Yalnızca soğuk algınlığı meydana getiren virüslerden ayrı olarak, solunum yolu epitelyum tabakaya ciddi zararlar vermekte ve bakteriyel enfeksiyonlara zemin yaratmaktadır.

Grip, daha çok ateşlenme ile başlamakta, halsizlik ve yüz bölgesinde kızarıklık meydana getirmektedir. Bazı hastalarda baş dönmesi ve bulantı ile kusma da görülebilmektedir. Ortaya çıkan ateş 2-3 gün, en çok 5 gün kadar devam edebilir. Boğazda ağrı, kuru öksürük ve kas iskelet sisteminde ağrı baş gösterebilir. Tüm bunlar 1 hafta içinde geçerken öksürük daha uzun süre devam edebilir. Ağır seyreden bir grip ölüme varan tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Yaz mevsiminden çıkıp sonbahar mevsimine girilen günlerde insanın bünyesi alt üst olur. Bundan dolayı da özellikle hamile olanların bu süreçte oldukça dikkatli olmasında fayda vardır.

Grip, virüs enfeksiyonu olduğundan dolayı antibiyotik ilaçlar kullanılmamalıdır. Bu duruma bakteriyel bir enfeksiyon da eklenirse ancak o zaman antibiyotik kullanılması düşünülebilir. Gripten kendinizi korumak için kalabalık ve kapalı alanlardan mümkün olduğunca uzak durmak, elleri sık aralıklarla yıkamak gerekmektedir. Grip tedavisinin en etkili yolları iyi beslenme, istirahat etme, iyi uyku uyuma ve sıvı tüketmektir. Yatılan odanın havalandırılmasına özen gösterilmelidir. Boğazda ağrı varsa pastil, ateş için de parasetamol ilaçlar kullanılmalıdır. Hastalığın düzelmesiyle birlikte gündelik hayata hemen dönülmemeli bir süre daha dinlenilmelidir.

Hamilelikte Grip Aşısı

Grip aşısı, içeriğinde canlı virüs bulunmayan hamile veya emziren annelerde de rahatlıkla kullanılabilecek bir aşıdır. Grip salgını mevsiminde, hamileliğinin ikinci ya da üçüncü trimesterinde bulunan kadınların grip aşısı yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Hamilelik yaşına bakılmadan şeker hastası, astım ve yüksek tansiyon gibi durumu olanlara da yapılması tavsiye edilmektedir. Sayılan bu hastalık gruplarında olmayan hamilelerin ise ilk trimester bitiminde grip aşısı yaptırmaları faydalıdır.

Hamilelik döneminde bağışıklık sistemi değişikliğe uğradığı için grip enfeksiyonu ağır seyirli olmaktadır. Hamilelik döneminde grip olmak anne karnındaki bebeğin etkilenmesine, erken doğum veya bebeğin ölümüne neden olabilir. Hamilelikte yaptırılacak olan grip aşısı ile hem anne hem de bebeğin korunması sağlanır. Yılda bir defa yapılan grip aşısının salgın başlamadan evvel yapılmasında büyük fayda vardır.

Grip aşısının Yan Etkileri

Grip aşısı yaptırdıktan sonra, enjeksiyon bölgesinde hassaslık, şişlik, halsizlik, alerjik reaksiyon ve hafif ateşlenme görülebilmektedir. Aşıdan iki hafta sonra görülebilen üst solunum yolu enfeksiyonları tesadüfen gelişir. Bundan da grip aşısının gribe sebep olmadığı sonucuna varmak mümkündür.

Nefes darlığı, ani baş dönmeleri, yüksek ateş, karında ve göğüste baskılanma, bilinçte kayıp, bebeğin hareketlerinde azalma veya bebeğin hareketlerini hissetmeme gibi durumlar ortaya çıktığında mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.

Exit mobile version